Triljonu vērtā Saūda Arābijas būvniecības projekta The Line apjomi var sarukt pat par 98 procentiem

 

Saūda Arābija bija ieplānojusi tuksnesī izbūvēt lineāru pilsētu 170 km garumā, bet tagad tā var paplašināties tikai 2,4 km garumā, raksta BBC.

Pēdējos mēnešos Saūda Arābija šķietami ir samazinājusi plānus attiecībā uz savu plašo tuksneša attīstības projektu Neom, kas ir superprojekta Vīzijas 2030 centrālais elements.

Tā ir ekonomikas diversifikācijas programma, ko īsteno Persijas līča valsts faktiskais valdnieks princis Mohammeds, lai valsts ekonomiku atbrīvotu no atkarības no naftas.

Papildus Neom Saūda Arābija izstrādā arī 13 citus lielus būvniecības projektus jeb, kā tos dēvē, “giga projektus” triljonu dolāru vērtībā. To skaitā ir izklaides pilsēta galvaspilsētas Rijādas nomalē, vairāki luksusa salu kūrorti Sarkanajā jūrā un virkne citu tūrisma un kultūras galamērķu.

Taču zemās naftas cenas ir ietekmējušas valdības ieņēmumus, liekot Rijādai pārskatīt šos projektus un meklēt jaunas finansēšanas stratēģijas.

Kāds ar valdību saistīts padomnieks, kurš vēlējās neminēt savu vārdu, BBC pastāstīja, ka projekti tiek pārskatīti un drīzumā gaidāms lēmums.

Neom ir 2017. gadā izziņots plāns par 500 miljardiem ASV dolāru, kura mērķis ir uzbūvēt 10 futūristiskas pilsētas tuksnešainā reģionā valsts ziemeļrietumos.

Visambiciozākā no tām ir jau ieguvusi starptautisku preses uzmanību ar nosaukumu “The Line”, jo tā būs lineāra pilsēta, ko veidos divas paralēlas debesskrāpju sienas, kas būs 500 m augstas – augstākas par Empire State Building. Tomēr to kopējais platums būs tikai 200 m, ieskaitot atstarpi starp tām.

Sākotnējais plāns paredzēja, ka pilsēta stiepsies 170 km un kļūs par mājvietu deviņiem miljoniem iedzīvotāju. Taču projekta attīstītāji tagad koncentrēsies uz to, lai līdz 2030. gadam pabeigtu tikai 2,4 km, kas ir daļa no pirmā moduļa.

Kad pirmo reizi tika paziņots par projektu The Line, tas tika dēvēts par “bezoglekļa lineāru pilsētu”, kas no jauna definēs pilsētas dzīvesveidu, piedāvājot iedzīvotājiem tādas ērtības kā parki, ūdenskritumi, lidojoši taksometri un robotizētas istabenes.

Pilsētā nebūtu ceļu un automašīnu, un to veidotu savstarpēji savienotas gājēju kopienas. Tā ietvertu arī īpaši ātrgaitas vilcienu ar maksimālo brauciena ilgumu 20 minūtes jebkurā vietā pilsētas robežās.

Nav skaidrs, cik no šīm funkcijām būs iekļautas pirmajā posmā.

Līdztekus “The Line” Neom ir plānots arī astoņstūra formas peldošā industriālā pilsēta un kalnu slēpošanas kūrorts, kurā 2029. gadā notiks Āzijas ziemas olimpiskās spēles.

Neom samazināšana ir pievērsusi uzmanību Saūda Arābijas valdības finansējuma problēmām.

Saūda Arābijas valsts budžets ir deficīts kopš 2022. gada beigām, kad pasaules lielākais naftas eksportētājs sāka samazināt ražošanu, lai paātrinātu globālo cenu kāpumu. Šogad valdība ir prognozējusi deficītu 21 miljarda ASV dolāru apmērā.

Persijas līča valsts, īstenojot ekonomikas diversifikācijas stratēģiju, novirza naudu arī tādās nozarēs kā tūrisms, kalnrūpniecība, izklaide un sports.

Pēdējos gados Saūda Arābija ir ieguvusi tiesības rīkot vairākus nozīmīgus starptautiskus pasākumus, piemēram, Āzijas kausa izcīņu futbolā 2027. gadā, Āzijas ziemas olimpiskās spēles 2029. gadā un Pasaules izstādi Expo 2030. gadā. Tā ir kļuvusi arī par vienīgo pretendentu uz 2034. gada FIFA Pasaules kausa izcīņas vīriešiem futbolā rīkošanu. Visi šie projekti turpmākajos gados prasīs milzīgus ieguldījumus.

Aprīlī Rijādā notikušajā Pasaules ekonomikas foruma īpašajā sanāksmē valsts finanšu ministrs Mohammeds al Džadaans sacīja, ka valdībai nav “ego” un ka tā pielāgos savu “Vīzija 2030” plānu, lai pārveidotu ekonomiku pēc vajadzības.

“Mēs mainīsim kursu, pagarināsim dažus projektus, samazināsim dažu projektu apjomu, paātrināsim dažus projektus,” viņš teica.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment